Ryż jest jednym z podstawowych produktów spożywczych na świecie, ale jego gotowanie może być zaskakująco trudne. Wszyscy skończyliśmy z chrupiącym, niedogotowanym ryżem lub garnkiem, który jest skrobiowy, papkowaty i rozgotowany w pewnym momencie. Jak więc możesz zagwarantować, że wszystko będzie idealne? Te kroki będą działać z każdą rodziną ryżu długoziarnistego – w tym jaśmin, basmati I ryż długoziarnisty – i zapewni bezproblemowe, puszyste ziarna ryżu za każdym razem.
Dowiedz się, jak ugotować idealny ryż poniżej, w tym jak długo gotować ryż, a następnie sprawdź nasze najlepsze przepisy na ryż od meksykańskiego ryżu po kedgeree, jednogarnkowe pilawy po kremowy pudding ryżowy.
Jak gotować ryż
1. Zważ dokładnie
Praktyczną zasadą przy gotowaniu ryżu długoziarnistego jest użycie dokładnie dwa razy więcej wody w stosunku do masy ryżu (a więc na 300 g ryżu należy użyć 600 ml wody). Użyj zbyt małej ilości wody, a ryż może być niedogotowany i przywarł do dna garnka. Za dużo, a ryż będzie nasiąknięty wodą. W porcjach, jeśli ryż towarzyszy curry, wystarczy 50 g (surowej wagi) na osobę. Lub na danie główne wystarczy 75-100 g, w zależności od ilości dodanych innych składników.
2. Umyj ryż
Pominięcie tego kroku może być kuszące, ale mycie ryżu przed gotowaniem usuwa nadmiar skrobi. Jeśli ryż nie jest myty, skrobia jest uwalniana do wody podczas gotowania i krzepnięcia, zbijając razem ziarna. Odważony ryż wsyp do dużej miski i zalej zimną wodą. Użyj dłoni, aby przesuwać ziarna, aby woda stała się mętna. Opróżnij, napełnij ponownie i powtarzaj, aż woda będzie czysta, a następnie dobrze odsącz.
3. Ciepło i synchronizacja
Podgrzej ryż i wodę razem na dużym ogniu, aż zaczną bulgotać, a następnie gotuj wściekle przez 1 minutę – dzięki temu woda i ryż będą wystarczająco gorące, aby wytworzyć parę. Umieść trochę folii na patelni, a następnie pokrywkę, a następnie zmniejsz ogień i pozwól mu delikatnie gotować przez 10 minut. To gotowanie na parze pozwala ryżowi wchłonąć pozostałą wodę bez zatrzymywania się na dnie garnka.
4. Rozłóż to
Jeśli po 10 minutach delikatnego gotowania na małym ogniu pozostanie woda (ostrożnie przechylić patelnię, aby to sprawdzić), postaw patelnię na małym ogniu z zamkniętą pokrywką na 2 minuty i sprawdź ponownie. Powtarzaj, aż cała woda zostanie wchłonięta. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na kolejne 10 minut, pod przykryciem, do ostatecznego odparowania. Po ostatnich 10 minutach gotowania na parze ryż będzie gotowy do podania. Za pomocą widelca delikatnie spulchnij ziarna. (Pamiętaj, że nie ma znaczenia, ile ryżu gotujesz, o ile używasz głębokiej patelni z pokrywką i przestrzegasz zasady 1:10:10, jeśli chodzi o czas.)