Oczywiście kupuję dużo cebuli na raz, więc przechowywanie ich we właściwy sposób (aby służyły jak najdłużej) jest kluczowe. Ponieważ nie ma nic gorszego niż papkowata, spleśniała cebula, która nie nadaje się już do użytku.
Jeśli ty też nie lubisz marnować jedzenia, to dobrze trafiłeś. Oto, jak przechowywać cebulę w każdy możliwy sposób — niezależnie od tego, czy właśnie odebrałeś je ze sklepu, czy już je pokroiłeś i pokroiłeś w kostkę.
Podczas przechowywania całe, nieobrane cebule, jest kilka rzeczy, o których warto pamiętać. Po pierwsze: trzymaj je w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Ważna jest również wentylacja — jeśli nie trzymasz ich w miejscu, w którym mogą mieć dużą cyrkulację powietrza, skrócisz ich okres przydatności do spożycia (dlatego trzymanie ich w całości w torebkach z zamkiem błyskawicznym lub hermetycznych pojemnikach nie jest idealne ).
Możesz przechowywać je w pojemnikach z otworami wentylacyjnymi, przewiewnych torebkach z siatki, a nawet w rajstopach (tak, serio). Oto jak, według naszej byłej redaktorki, Lindsay-Jean Hard: „Weź parę (czystych) rajstop, wrzuć cebulę do palca i zawiąż nad nią supeł”. Powtórz ten proces z pozostałymi cebule i powiesić w chłodnej, ciemnej szafce. „Nie ma lepszego sposobu na zmaksymalizowanie przepływu powietrza wokół cebuli przy jednoczesnym utrzymywaniu ich oddzielenia i braku wilgoci. Kiedykolwiek potrzebujesz cebuli, po prostu ją odetnij”.
Chociaż nie zaleca się przechowywania całej, nieobranej cebuli w lodówce (w ten sposób wchłoną wilgoć i szybciej staną się papkowate), należy bezwzględnie przechowywać je w lodówce, jeśli są obrane, przekrojone na pół lub pokrojone w plasterki.
Przechowuj obrane, przekrojone na pół i pokrojone cebule w hermetycznych szklanych pojemnikach (plastik może pochłaniać ich zapach) w lodówce; obrana cebula wytrzyma w ten sposób około dwóch tygodni, a pokrojona cebula od tygodnia do 10 dni. Gotowana cebula należy również przechowywać w lodówce (ponownie hermetyczne pojemniki, dla wygranej) przez trzy do pięciu dni.
Kolejna przydatna sztuczka do przechowywania cebuli? Użyj swojej zamrażarki!
Nie musisz wiele robić: po prostu włóż surową, pokrojoną cebulę do bezpiecznej w zamrażarce torby z zamkiem błyskawicznym, wyciśnij jak najwięcej powietrza i włóż ją do zamrażarki; jeśli chcesz, aby się nie kleiły, rozłóż je na blasze lub płytkim naczyniu do pieczenia i zamroź na jedną do dwóch godzin przed przeniesieniem do pojemnika. Pozostaną tam przez sześć miesięcy lub dłużej.
Chociaż nie zalecamy używania rozmrożonej surowej cebuli w potrawach, w których będą niegotowane (takich jak guac lub sałatki), będą dodatkiem A + do gulaszu, duszonych potraw i sosów. Będziesz także chciał uniknąć używania tego pęczka do karmelizacji, ponieważ mogą stać się nieco wodniste po pobycie w zamrażarce.