Ten błyskawiczny przepis na kolby kukurydzy jest bardzo łatwy do wykonania. Tylko dwa proste składniki wystarczą, aby otrzymać słodką, smaczną i doskonale ugotowaną kolbę kukurydzy.
Nadaje się do diety wegańskiej i bezglutenowej.
Gotowanie słodkiej i smacznej kolby kukurydzy jest tak szybkie i łatwe,


Uwagi dotyczące składników
- Świeża słodka kukurydza na kolbie – szukaj najświeższej kukurydzy, która ma jasnozielone łuski, pulchne ziarna i jest jędrna w dotyku.
Gotowy, aby nauczyć się gotować pod ciśnieniem kukurydzę w kolbie? Zbierz tę świeżą kukurydzę, a pokażę ci…
Jak zrobić błyskawiczną kukurydzę w kolbie
- Dodaj wodę, a następnie trójnóg na dno
- Umieść pierwsze 3 kłosy kukurydzy na trójnogu, a następnie ułóż pozostałe 3 na górze prostopadle do dolnego rzędu (skierowane w przeciwnym kierunku).
- Załóż pokrywkę Ustaw ciśnienie Po zakończeniu wykonaj szybkie zwolnienie nacisku.
- Ostrożnie usuń kolbę kukurydzy

Pyszne wariacje
- Zostaw na Łuski: Odetnij dolną część kolby kukurydzy tuż nad łodygą i gotuj zgodnie z zaleceniami. Po ostygnięciu na tyle, aby można było bezpiecznie obchodzić się z nim, przytrzymaj górę, ściskając łuskę i jedwab, ściśnij i wypchnij kłos kukurydzy z dna.
- Gotuj na ognisku lub grillu: Brak Instant Pot? Bez problemu. Rozpal ognisko lub grill na średnim ogniu. Spryskaj lub lekko natrzyj kukurydzę oliwą z oliwek, a następnie grilluj przez około 4 minuty z każdej strony, obracając co kilka minut.
- Dodaj przyprawę: Ugotuj kukurydzę, a następnie dodaj trochę przyprawa kreolska włoska przyprawa lub domowa sól przyprawiona przed podaniem.
- Wypróbuj różne dodatki: posyp gotowaną kukurydzę parmezanem, świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą lub przygotuj meksykańską kukurydzę uliczną, dodając sok i skórkę z limonki, sól i chili w proszku. Posyp ulubionymi przyprawami.
Przygotowanie i przechowywanie
- Przygotuj się wcześniej– kilka dni wcześniej możesz usunąć łuski i jedwabie, a następnie przechowywać kukurydzę w hermetycznym pojemniku, torbie do zamrażania lub zawinąć w folię, a następnie przechowywać w lodówce do momentu, gdy będzie potrzebna.
- Składowanie – Ugotowaną kolbę kukurydzy można przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinąć w folię i przechowywać w lodówce do 5 dni.
- Zamrażanie – Zamrażanie ciśnieniowo gotowanej kukurydzy w kolbie jest łatwe do wykonania, wykonując te proste czynności.
- Zamrażanie całej kolby – Całkowicie schłodzić kukurydzę. Zawiń w folię i umieść ciasno owinięte kłosy kukurydzy w torebce do zamrażania. Zamrażaj do 6 miesięcy.
- Zamrażanie Kernal Corn – Całkowicie schłodzić kukurydzę. Odetnij kolby kukurydzy ostrym nożem. Włóż kukurydzę do woreczków do zamrażania. Usuń nadmiar powietrza i uszczelnij. Zamrażaj do 6 miesięcy.
